Działania przeciwpowstańcze specjalistycznych jednostek Armii Brytyjskiej w Irlandii Północnej na przykładzie MRF - Liber, Janusz (Rocznik Bezpieczeństwa Międzynarodowego, 2021)
Celem artykułu jest ukazanie specyfiki działań przeciwpowstańczych prowadzonych przez specjalistyczne jednostki Armii Brytyjskiej w Irlandii Północnej. W opracowaniu opisane zostały zasady działania pierwszej, wyspecjalizowanej jednostki prowadzącej operacje tego typu na terenie Belfastu i Londonderry. Artykuł ukazuje również niepowodzenia działań MRF, które przyczyniły się do rozwiązania jednostki. Opracowanie odpowiada dodatkowo na pytania – czy strategia działań przewciwpartyzanckich brygadiera F. Kitsona, opracowana podczas działań w Kenii, sprawdziła się w Irlandii Północnej? Oraz jakie elementy miały wpływ na  niepowodzenia działań COIN, w początkowym okresie „kłopotów”?
Counter-insurrection Operations of Specialized Units of the British Army in Northern Ireland, on the Example of MRF
Rocznik Bezpieczeństwa Międzynarodowego, Tom 15 Nr 1 (2021)